Katadvies.nl

Ga met je kat voor het raam zitten en leer kijken

Natuurlijk gedrag van de kat

Katten gaan op een (hoge) kast, in een boom, of andere verhoging gaan zitten om zo beter overzicht te hebben op de omgeving. Zo zien ze potentiële gevaren of kijken ze of er wat te eten valt. De katten vertonen hierbij natuurlijk gedrag. Hetzelfde gedrag is in het wild te zien bij hun wilde soortgenoten. Katten, net als hun wilde familieleden die vogels, vissen e.d. besluipen en vervolgens vangen en opeten vertonen niet alleen hun natuurlijke instinct, maar ook natuurlijk gedrag.

Sexueel gedrag van de kat

Iedereen kent wel het luide jammeren van een krolse poes. Iemand die het voor het eerst hoort schrikt zich een hoedje en denkt dat de poes helse pijnen lijdt. Zij heeft wel iets anders aan het hoofd dan u gerust te stellen: Het is tijd voor katers en wel hier en nu. Door het luide krolse geroep zullen alle (intacte) katers uit de buurt weten hoe laat het is en hun best doen de poes te verleiden. Een dominante kater zal meer kans maken door zijn gedrag. Door gevechten wordt veelal bepaald wie de dame mag benaderen. Maar dat is nog geen garantie voor succes. De poes zoekt haar dekkaters zelf uit en het zou zo maar kunnen zijn dat 1 nest van meerdere katers is.

Markeren

Geuren zijn voor katten erg belangrijk. Hun neus is dan ook zeer goed ontwikkeld. Ze gebruiken verschillende manieren om hun geur in de omgeving achter te laten, ook wel markeren genoemd. Dit markeren is natuurlijk gedrag voor de kat.

Zo geven ze overal kopjes tegenaan en katers (maar soms ook poezen!) sproeien tegen voorwerpen.
Ook krabben ze aan boomstammen of meubels en gaan met de kop en staart bijvoorbeeld langs b.v.  meubels of mensen om zo hun ‘geurvlag’ uit te zetten en duidelijk te maken wat hun territorium is. Ook buiten het territorium is het een handig hulpmiddel om met andere katten te communiceren zonder elkaar daadwerkelijk te hoeven ontmoeten. Erg handig om te weten of de vriendelijke buurkat in de buurt is of juist die bullebak van een kat.

Jagen

Het zit in de aard van de kat om te jagen, ook als ze geen honger hebben. Katten jagen op mollen, vogels, vissen, vlinders, kikkers en noem maar op. Het jagen zit in hun bloed en aan dit instinct geven ze gewoon gehoor. Maar ook het besluipen van nepmuizen, balletjes, touwtjes enzovoort vinden ze schitterend en voor u als mens is het ook heerlijk om mee te doen aan de ‘jacht’ en zo een band met uw kat op te bouwen.

 

Klimmen

Een kat klimt erg graag en het is dus verstandig uw kat veel (klim)gelegenheid te geven vooral als uw kat niet buiten komt. Maak de ruimte voor de kat meer '3-D' en verticaler door bijvoorbeeld grote/hoge klimpalen en plankjes aan de muur. (Hoge) kasten zijn natuurlijk ook prima plekken. Zorg er dan wel voor dat die dure vaas niet juist op die kast staat.

 

Spelen

Spelen is voor de kat een manier om aan haar jachtbehoefte te voldoen. Het is van levensbelang voor katten die nooit buiten komen. Het is namelijk de beste manier om uw kat gezond en in conditie te houden. En u hoeft helemaal geen dure speledingetjes aan te schaffen. Een propje papier, een kurk, een touwtje, een doos uit de supermarkt, zo maar een paar voorbeelden waarmee katten zich prima mee kunnen vermaken. Net als kleine kinderen die het pakpapier vaak leuker vinden om mee te spelen dan het (dure) cadeau dat er in zat.
Het leukste is natuurlijk wel dat de speeltjes bewegen om zo de aandacht van de kat te trekken en vast te houden. En daar speelt u een zeer belangrijke rol in.
Wissel speeltjes ook af zodat ze ‘nieuw’ blijven voor de kat. En heeft u wel eens verstoppertje gespeeld met uw kat? Of harde brokjes voer her en der verstopt zodat de kat echt op zoek moet naar eten. Voor veel katten een uitdagend toppertje! 

 

 

Sproeien

Sproeien is typisch markeer gedrag. Ongecastreerde katers maar soms ook poezen sproeien tegen verticale objecten aan. Heeft u wel eens een sproeiende kat gezien? (Trillende) staart recht omhoog, pootjes soms ‘knedende’ bewegingen makend en dan een straal urine tegen het object aan. Dit is een zeer sterk communicatie middel: “Ik was hier!” Zo laten ze weten dat ze nog steeds aanwezig zijn in hun territorium of dat ze nog steeds gebruik maken van een bepaald pad. Katten die later langs die plek komen weten dan precies welke kat hoe laat daar was. Ze weten dan ook of er een concurrent in de buurt is of dat ze zich juist uit de voeten moeten maken om een gevecht te voorkomen. Zeer functioneel dus.
Katten die tijdig gecastreerd zijn zullen – meestal - niet sproeien. Zij hebben gelukkig nog wel hun andere communicatie middelen tot hun beschikking zoals krabben en kopjes geven. 
 

 

Zelfverzorging van de kat

Katten worden geroemd om het feit dat ze zo schoon op zichzelf zijn. Dagelijks neemt ze uitgebreid de tijd om zichzelf te wassen en als het ware elk haartje op zijn plaats te leggen. Een goede vachtverzorging is van levensbelang voor de katten. Ze worden er schoon van maar ook kunnen ze door het wassen hun lichaamstemperatuur reguleren. Ze hebben namelijk geen zweetklieren zoals de mens. Bij (zeer) warm weer of wanneer ze zich ingespannen hebben zullen ze door het wassen speeksel op de vacht aanbrengen. Dit speeksel verdampt, waardoor de kat koel kan blijven. Het likken van de vacht stimuleert ook de vetklieren in de huid, wat weer helpt om de vacht van de kat waterproof te maken.