Katadvies.nl

De tijd van huishoudelijk personeel is niet voorbij.
Dat zal iedereen die een kat heeft beamen.

Agressief gedrag van de kat

Agressief gedrag komt veel voor bij katten. Net als bij andere dieren zijn er verschillende vormen van agressie te onderscheiden.

Het belangrijkste is dat als een kat een (plotselinge) toenemende prikkelbaarheid of intimiderend gedrag vertoont, eerst door de dierenarts onderzocht moet worden of er geen medische redenen aan ten grondslag liggen.

 

 

Afgeleide agressie

Wanneer een kat opgefokt raakt doordat zij bijvoorbeeld door het raam ziet dat er een indringer haar territorium binnendringt en zij de indringer niet kan verjagen omdat zij niet naar buiten kan, dan is de kans aanwezig dat zij haar agressie zal richten op een ieder die in de buurt is. Dit kan een andere kat zijn, maar ook een mens. De opgebouwde adrenaline zoekt namelijk een uitweg en het maakt op dat moment voor de kat even niet uit wie of wat het is waarop zij zich kan afreageren.

 

Wat te doen

Geef de kat de tijd om te kalmeren. 
U kunt proberen de opgehoopte energie om te leiden door met de kat te spelen. (Niet met de handen maar met bijvoorbeeld een hengel, touwtje, balletje e.d.).  

Wanneer de kat zich op een andere huiskat heeft afgereageerd en de 2 zijn hierdoor in een staat van "oorlog" terechtgekomen, kunt u proberen de katten weer langzaam aan elkaar te laten wennen zoals u zou doen bij de introductie van een nieuwe kat.

 

Angst agressie

Wanneer katten niet goed gesocialiseerd zijn kunnen ze agressief zijn als ze worden benaderd. Ook kan de kat bang geworden zijn voor een bepaald persoon in het huishouden. Dit kan gebeuren als deze persoon de kat bijvoorbeeld gepest heeft of te streng gestraft. Of een kat is van iets of iemand geschrokken.
Als een kat angstig is en niet kan vluchten, dan zal zij signalen afgeven dat zij bereid is tot vechten. Komt iemand dan toch te dicht in de buurt, dan zal de kat aanvallen. Als de kat daar dan weer voor wordt gestraft zal het gedrag zich alleen maar verergeren.

 

Wat te doen

Laat het dier met rust totdat de kat minder bang is geworden. Vermijd alles wat angst kan oproepen zoals luide stemmen / geluiden, proberen aan te halen en straf. Angstagressie kan meestal verholpen worden met voldoende tijd en geduld.

Katten die in het wild zijn geboren en/of niet goed gesocialiseerd zijn zullen nooit een schootkat worden. Een kattenliefhebber zal ze accepteren zoals ze zijn en hun onafhankelijkheid respecteren.

 

Pijn agressie

Wanneer een kat pijn heeft en u wilt hem (op een bepaalde plek) aanhalen, dan kan de kat agressief worden.

 

Wat te doen

Zodra u maar het geringste vermoeden heeft dat de kat pijn heeft, ga dan naar de dierenarts. Bedenk dat een kat altijd zo lang mogelijk vol zal houden alsof er niets aan de hand is. Wanneer de kat (uiteindelijk) haar pijn laat zien, dan zou het kunnen zijn dat zij er al een tijdje last heeft.

 

Aai agressie

Vaak vertellen mensen dat hun kat "plotseling" bijt, en dat terwijl zij al die tijd gezellig op schoot lag en heerlijk werd aangehaald! Wanneer een kat tevreden wegdoelzelt en plotseling weer even wakker schiet dan zou het kunnen zijn dat ze schrikt van uw hand en daarom bijt.

 

Wat te doen

De ene kat kan langer aangehaald worden dan de andere. Probeer altijd (ruim) op tijd te stoppen met aaien. Let op de (soms heel subtiele) signalen die een kat afgeeft zoals o.a. stoppen met spinnen, oren die zich naar achteren richten. Stop dan meteen met aaien en stel u tevreden met het feit dat de kat zich nu heerlijk verder kan ontspannen.

 

Spelagressie

Kittens die met de hand zijn grootgebracht of niet goed gesocialiseerd met hun soortgenoten vertonen vaak dit gedrag. Dit komt omdat zij door het gebrek aan contact met broertjes en zusjes niet de kans hebben gekregen om te leren hoe ver zij kunnen gaan met bijten en krabben. Deze katten zijn zich niet bewust dat zij iemand bezeren, ze hebben gewoon niet geleerd tot hoever ze kunnen gaan.

 

Wat te doen

Laat deze katten nooit jagen op handen en voeten (dit geldt overigens voor alle katten), zelfs niet als deze verstopt zitten onder een deken. Grote kans dat een volwassen kat daar gewoon doorheen bijt. Stop direct met spelen zodra de kat bijt (ook al is het nog zo zachtjes). De kat zal hierdoor leren dat het leuke (spelen) meteen stopt wanneer zij bijt.