Katadvies.nl

Ga met je kat voor het raam zitten en leer kijken

Kaal likken / zelfverminking van de kat

Katten houden zichzelf tiptop in orde door zichzelf uitgebreid te likken zoals iedereen weet. Een kat kan echter zich zo intensief wassen dat er kale plekken ontstaan. Meestal zien we die in de flanken, onder de buik, rond de staart en de poten.

En wanneer er niets aan gedaan wordt, kan de kat zich zelfs verwonden.
 
Allereerst dient uitgesloten te worden dat een lichamelijke aandoening de oorzaak is.
 
Schakel bij dergelijke problemen de hulp in van een gediplomeerd kattengedragstherapeut - ga niet zelf proberen het gedrag af te leren of af te straffen.
 
 

Oorzaken

De volgende lichamelijk problemen kunnen o.a. de oorzaak zijn:

 • Parasieten - vlooien, schimmels, mijten enzovoorts
 • Vlooienallergie
 • Voedselallergie
 • Doorn in de huid
 • Kat is gestoken door een insect
 • Stress

De eerste gang is dus altijd naar de dierenarts. Wanneer een allergie de oorzaak is dan zal uw dierenarts u hierin verder kunnen adviseren.

Echter, er zullen ook gevallen zijn dat de dierenarts niets kan vinden. Indien er geen ziekte of aandoening te vinden is die het overdreven likgedrag veroorzaakt, dan is er sprake van psychogene kaalheid.

 

Stress

Jeuk of andere omstandigheden veroorzaken stress. Uit onderzoek is gebleken dat likken stress-verlagend werkt. Vergelijk het maar met nagelbijten wat sommige mensen doen. Datgene wat de stress veroorzaakt dient dus te worden aangepakt. En soms is het best wel zoeken naar wat nou de oorzaak is.

 

Wat te doen

Probeer te achterhalen wat de oorzaak is (u bent dan natuurlijk al bij de dierenarts geweest om een medische oorzaak uit te sluiten). Oorzaken van stress kunnen o.a. zijn:

 • Veranderingen in huis (nieuwe kat, nieuw gezinslid of juist het verlies ervan, verhuizing, verbouwing enzovoort)
 • (Veel) andere katten in de buurt
 • (Veel) onrust in huis (bijvoorbeeld verbouwing, geschreeuw, te harde muziek)
 • Veel alleen zitten
 • Verveling

Speel in ieder geval vaker met de kat en leidt haar af van het likken. Verwar dit niet met het normale wassen. Afleiden kan door te spelen of de aandacht van de kat op iets anders te laten richten (een katten DVD opzetten bijvoorbeeld).

Wanneer ze gestresst raakt door andere katten die buiten lopen, plak de ramen dan af met raamfolie of zet iets voor het raam zodat er in ieder geval door de kat geen blik naar buiten geworpen kan worden. 

Wellicht is een tweede kat een optie zodat de kat niet zoveel meer alleen zit. Een speelkameraadje zorgt voor afleiding en is een goede remedie tegen verveling. De tweede kat moet wel goed geintroduceerd worden.

Soms helpt het ook door de kat enige tijd onder te brengen in een andere omgeving, omdat dit ook voor afleiding zorgt. Nadeel hiervan is dat dit ook weer een hoop stress kan opleveren.  

Probeer in ieder geval meer tijd met de kat door te brengen.

Door de kat (hernieuwd) zelfvertrouwen te geven en de vriendschapsbanden te versterken zal de kat al een hoop stress kwijt kunnen raken.